תפריט צור קשר חיפוש
  • אודות |
  • רפואת נשים |
  • בעיות רפואיות |
  • מאמרים ומחקרים |
  • מספרים עלינו |
  • טיפול בתזונה |
  • סדנאות ומוצרים |
  • צור קשר |
  • 03-7447555
    יוטיוב פייסבוק צור קשר דף הבית של המרפאה

    השפעת ממתיקים מלאכותיים על תנגודת לאינסולין והפלורה של המעי

    ממתיקים מלאכותיים כגון סכרין, סוכרלוז ואספרטיים הם תוספי מזון נפוצים, ורבים צורכים אותם בשתייה ובמזון מתוך מחשבה שהם יעזרו לנו לשמור על המשקל ועל הבריאות, בשל העובדה שהם מאפשרים את המתקת המזון ללא העלאת הצריכה הקלורית, אולם ייתכן שהם דווקא פוגעים ומסכנים את הבריאות. מאמר שהתפרסם לאחרונה בעיתון המדעי הנחשב "nature" מצביע על כך שייתכן כי הממתיקים הללו, שנועדו לעזור לנו לרדת במשקל, דווקא גורמים לפעולה ההפוכה ומעלים את התנגודת לאינסולין ע"י שינוי הרכב ותפקוד חיידקי המעי.
    מרבית הממתיקים המלאכותיים עוברים דרך מערכת העיכול מבלי להתעכל, ולכן נמצאים במגע ישיר עם החיידקים המרכיבים את פלורת המעי. לחיידקים שנמצאים במעיים יש תפקיד מפתח במגוון תהליכים פיזיולוגיים ויש להם השפעה חשובה על המצב המטבולי (חילוף החומרים בגוף). עובדה זו הובילה את החוקרים לבדוק האם לממתיקים המלאכותיים השפעה על הרכב ותפקוד חיידקי המעי (המיקרוביוטה), והאם השפעה זו קשורה לתהליכים מטבוליים שונים. לשם כך, תחילה עקבו החוקרים למשך שבוע אחר ארבע קבוצות עכברים- שלוש קבוצות עכברים שלכל אחת מהם הוספו אחד משלושת הממתיקים המלאכותיים הנפוצים בשימוש למי השתייה (בהתאם לצריכה המומלצת ע"י ה-FDA), וקבוצה נוספת אשר שימשה כביקורת וקיבלה מי שתייה רגילים. מתוצאות המחקר עולה כי תוספת ממתיקים מלאכותיים למי השתייה של עכברים למשך שבוע גרמה לעלייה בתנגודת לאינסולין של אותם עכברים לעומת קבוצת עכברי הביקורת. תוצאה זו נצפתה הן בעכברים במשקל תקין והם בעכברים שסבלו ממשקל עודף. כאשר נבדקה השפעת תוספת הממתיקים המלאכותיים על הרכב המיקרוביוטה, נמצא כי בעקבות הוספת הממתיקים המלאכותיים למי השתייה השתנה הרכב חיידקי המעי כך שפרופיל חיידקי המעי הפך תואם לפרופיל הקשור בהתפתחות של סוכרת מסוג 2. מעבר לכך, בעכברים אלו נצפתה גם עלייה במסלולים מטבוליים שנמצאו כקשורים בהתפתחות של סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר. על מנת לבדוק אם הממתיקים המלאכותיים משפיעים באופן ישיר על חיידקי המיקרוביוטה, גודלו חיידקים שנלקחו מהמעי על מצע הכולל תוספת של סכרין, ונמצא כי תוספת זו גרמה לאותו השינוי בפרופיל חיידקי המעי שניצפה בעכברים שקיבלו תוספת של ממתיקים מלאכותיים למי השתייה. בנוסף, כאשר החיידקים הללו (שגודלו על מצע המכיל סכרין) הושתלו בעכברים נורמליים נצפתה עלייה בתנגודת לאינסולין של אותם העכברים. כלומר, הממתיקים המלאכותיים גורמים באופן ישיר לשינוי הרכב ותפקוד המיקרוביוטה, ואלו גורמים לתנגודת לאינסולין.
    לאחר מכן, ניגשו החוקרים לבדוק האם תוצאות דומות מתקבלות גם בבני אדם. ואכן, נמצאה קורולציה חיובית בין צריכה של ממתיקים מלאכותיים לבין פרמטרים קליניים של סינדרום מטבולי, כגון עלייה במשקל, עלייה ברמות הגלוקוז בדם בזמן צום, תנגודת לאינסולין ועוד. כדי לאשש כי הקשר בין תסמינים אלו לבין צריכת ממתיקים מלאכותיים הינו סיבתי, נערך מעקב אחר שבעה בני אדם בריאים אשר אינם צורכים ממתיקים מלאכותיים באופן רגיל. למשך שבוע צרכה קבוצת הניסוי ממתיקים מלאכותיים ונמצא כי אפילו בתקופה קצרה זו, צריכת הממתיקים המלאכותיים גרמה להרעה בתגובה הגליקמית של אותם אנשים, ביחס לתגובה הגליקמית שנמדדה אצלם לפני הניסוי, ובנוסף נראה שינוי בהרכב המיקרוביום שלהם. כדי לבדוק אם שינוי הרכב המיקרוביום שנגרם בעקבות צריכת ממתיקים מלאכותיים גורם באופן נסיבתי לתנגודת לאינסולין הושתלה צואה שנלקחה לפני תחילת הניסוי ואחריו לעכברים בריאים ונורמליים. נמצא כי השתלת הצואה שנלקחה לאחר הניסוי גרמה לעכבר לפתח תנגודת משמעותית לאינסולין בהשוואה לעכבר שבו הושתלה הצואה שנלקחה לפני תחילת הניסוי מאותו האדם. כלומר, הקשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים לשינוי הרכב ותפקוד המיקרוביוטה ועלייה בתנגודת לאינסולין הינו קשר סיבתי.
    לסיכום, ממתיקים מלאכותיים נכנסו לחיינו מתוך מטרה להפחית את הצריכה הקלורית ולשמור על רמות גלוקוז תקינות בדם מבלי לפגוע ביכולתנו לצרוך מזון בעל טעם מתוק. אולם, תוצאות מחקר זה מצביעות על כך שייתכן כי הממתיקים המלאכותיים עצמם תורמים לאותה המגיפה שהם בעצמם היו אמורים למנוע. מעבר לכך, תוצאות אלו מעלות גם את הצורך לפתח אסטרטגיות תזונתיות חדשות המותאמות לכל פרט, בהתאם לתפקוד והרכב המיקרוביוטה שלו.

    Reference: 
    Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Jonatham Suez, Tal Korem, David Zeevi, Gili Zilberman-Schapira, Christoph A.Thaiss, Ori Maza, David Israeli, Niz Zmorz, Shlomit Gilad, Adina Weinberger, Yael Kuperman, Alon Harmelin, Ilana Kolodkin-Gal, Hagit Shapiro, Zamir Halpern, Eran Segal & Eran Elinav. Nature, 2014. 

     

    יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה


    נכתב ע"י , 20/10/2014
    תגובות הוסף תגובה
    תחום מחקרים

    במה מטפלים :

    מאמרים בנושא מחקרים
    שאל שאלה
    ייעוץ

    טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
    לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.

    למילוי הטופס
    דברו איתנו...
    03-7447-555