לטיפולי פוריות יש לא מעט תופעות לוואי, המוכרת ביניהן היא גירוי יתר שחלתי. זו אמנם לא התופעה הנפוצה ביותר, אבל מכיון שבמקרים נדירים מאד המצב עלול להיות מסכן חיים הוא תמיד מקבל התייחסות רצינית. עם זאת, בטיפולי הפרייה קיימות תופעות לוואי רבות אחרות שאינן מסכנות חיים, ולכן, אולי, המודעות אליהן נמוכה, והמענה הרפואי להן אינו מספק.
תופעות הלוואי שונות מאישה אחת לשנייה, ומתרופה אחת לאחרת. הן כוללות בין היתר עייפות, כאבי בטן ונפיחות, גלי חום, בעיות שינה, דלקות בנרתיק, בחילות, עצירויות, ירידה בחשק ובתפקוד המיני, עצבנות, חרדות, חוסר מנוחה ועוד תופעות גופניות ונפשיות רבות.
ניתן לחלק את תופעות הלוואי על פי סוגי התרופות השונים:
תרופות למניעת ביוץ
תרופות למניעת ביוץ כמו דקפפטיל, סינרל, צטרוטייד ואורגלוטרן מורידות את רמות ההורמונים בגוף ויכולות לגרום לתופעות המדמות את גיל המעבר, כמו גלי חום, עצבנות, בעיות שינה, יובש בנרתיק ובעיות עיכול. מבחינה סינית מדובר על עלייה של חום פנימי ויובש, ולכן הטיפול מכוון להוצאת חום ולחלוח הגוף. מבחינה תזונתית כדאי בשלב זה להימנע ממזונות מחממים ומייבשים כמו קפה, אלכוהול, אוכל חריף, מטוגן, שומני או מדי מתובל. מומלץ לעשות פעילות גופנית מתונה, ולהרבות בשתיה.
תרופות לגירוי השחלתי
תרופות כמו גונאל אף, מנופור, פיריגון ואחרות נועדו לגרות את השחלה ליצור זקיקים וביציות. התרופות מורכבות מההורמון FSH, אליו מתווסף בחלק מהתרופות גם ההורמון LH. לקבוצה זו יש כמה תופעות לוואי אופייניות, המשמעותית בהן היא העלאת שיעור התאומים וההריונות מרובי העוברים. נשים רבות רואות בכך ברכה, אולם חשוב לומר שהריונות מרובי עוברים נחשבים מסוכנים יותר הן לאם והן לעוברים. הם עלולים לגרום ללידות מוקדמות, התפתחות לא תקינה של העוברים והעלאת שיעור הניתוחים הקיסריים. בהריונות מרובי עוברים קיימת גם תחלואה אמהית מוגברת, וסיכון מוגבר לרעלת הריון, סוכרת הריון וסיבוכים אחרים.
תרופות אלו יכולות לגרום גם לגירוי יתר שחלתי, שמתבטא בצבירת נוזלים, בחילות, הגדלה של השחלות, כאבים ונפיחות בבטן. זהו מצב שעלול לסכן חיים, וחשוב לשים אליו לב ולעקוב אחרי הערכים של האסטרדיול בבדיקות הדם. יש נשים שמועדות יותר לגירוי יתר שחלתי, כמו צעירות, נשים שיש להן שחלות פוליצסטיות, וכאלה המקבלות מינונים גבוהים של הורמונים. הדיקור יכול להקל בצורה משמעותית על הנפיחות, הכאבים והצטברות הנוזלים.
מבחינה סינית, התרופות מגרות השחלה גורמות לעלייה של הלחות והליחה בגוף, ולכן חשוב להימנע מצריכת מזונות שמעלים ליחה מטבעם, כמו סוכרים, קמח לבן ומוצרי חלב. אלו גם ההמלצות הבסיסיות לנשים עם שחלות פוליצסטיות, או עם נטייה לריבוי ציסטות בשחלה; המנגנון הפועל בשני המצבים דומה. הטיפול בדיקור ובצמחים פועל לסלק את הליחה, ולעזור במטבוליזם של הנוזלים בגוף.
תרופות להשראת ביוץ ותמיכה בהריון
לתרופות להשראת ביוץ ולתמיכה לאחר ההחזרה כדוגמת אוביטרל, אנדומטרין, קרינון, גסטון ואוטרוגסטן יש תופעות לוואי רבות. עיקר השפעתן על מערכת העיכול והן עלולות לגרום לבחילות, הקאות, עצירות, נפיחות של הבטן, שינויים בתיאבון וכדומה. בנוסף ניתן לראות עייפות, כבדות, הפרשות נרתיקיות, גירוי בנרתיק, כאבי בטן, כאבי ראש ועצבנות. מהבחינה הסינית אלו תופעות של חום ולחות, וגם כאן כדאי יהיה להקפיד על תזונה לחיזוק מערכת העיכול ולסילוק לחות.
השפעה של הנוזלים על הרחם והקליטה
על פי הראייה הסינית הצטברות הנוזלים יכולה להשפיע גם על
רירית הרחם, והיא עלולה להפריע לקליטה ולהשתרשות. בטיפול בדיקור ניתן לשים על זה דגש, ולשלב נקודות לסילוק הנוזלים העודפים כאשר צריך. פעמים רבות אנחנו גם נותנים צמחי מרפא שעוזרים להשרשה, לייבוש הנוזלים ולשיפור ההשתרשות. המלצות התזונה במקרים אלו נשארות דומות.
לשמחתי אני רואה לאחרונה שינוי מגמה מבורך אצל חלק מהרופאים, לתהליך שבו מפרידים בין השאיבה וההחזרה. אם העוברים מספיק טובים ניתן להקפיא אותם ולהחזיר אותם במחזור טבעי לאחר שהשפעת ההורמונים פגה.
לקחת את תופעות הלוואי בחשבון
חשוב להעלות את המודעות לתופעות הלוואי, ולהשפעה שיש להן על מצב האישה ועל תוצאות הטיפול. אני פוגש נשים רבות שסובלות מתופעות לוואי קשות, שמשפיעות עליהן מהבחינה הגופנית והנפשית. הגישה הרווחת של הרופאים ושל הנשים עצמן היא שתופעות הלוואי הן חלק הכרחי מהטיפול, ואין הרבה מה לעשות אתן. לדעתי,זו גישה מוטעית. הן בוודאי גורמות לסבל רב, ולעתים להימנעות מהמשך הטיפול ואפילו עד לנשירה מהתהליך. לכן אני יכול לומר שתופעות הלוואי פוגעות בהצלחת הטיפול.
יש הרבה מה לעשות בעניין. אפשר ורצוי להוריד מינון של הורמונים, ולקחת את מצב האישה בחשבון כשקובעים את הפרוטוקול הטיפולי. דיקור וצמחי מרפא יכולים להקל על רוב תופעות הלוואי, וכך גם תשומת לב לתזונה, לשתייה ולפעילות גופנית.
>> לקריאת מאמרים בתחום ליווי הפריה חוץ גופית (IVF) לחץ כאן >>
נשמח להעמיד לרשותכם את הניסיון הרב של צוות המרפאה, ולייעץ לכם באופן אישי מהי שיטת הטיפול המתאימה, עד כמה נוכל לסייע וכיצד להיעזר בטיפולים הטבעיים.
לייעוץ ניתן להתקשר למרפאה, לשלוח מייל, או למלא טופס לייעוץ חינם באתר.