נשים רבות בהריון מתלבטות איך ללדת, וההתלבטות אינה קלה. לכל החלטה, בין אם זאת לידה טבעית או עם אפידורל, בחדר לידה טבעי או בניתוח קיסרי מתוכנן, עשויות להיות השלכות על בריאות האם והתינוק הנולד.
במאמר זה נעניק מידע על כל אחת מהאפשרויות, נסביר את המשמעויות, היתרונות והחסרונות, כדי שכל יולדת תוכל לתכנן את הלידה המתאימה לה ולקבל החלטות טובות יותר בזמן שהיא מתרחשת.
מה חשוב בלידה?
הדבר הכי חשוב בלידה הוא שבסופה האם והתינוק יהיו בריאים. כל השאר הרבה פחות משנה - אם היה אפידורל או לא, אם הלידה התחילה בזירוז או באופן טבעי, אם היה ואקום או ניתוח קיסרי. לכל אלה יש משמעויות, והשאיפה היא שהלידה תהיה קלה ופשוטה ככל האפשר, אבל הדבר החשוב ביותר הוא שהאם והילד יהיו בריאים ושלמים.
הדבר השני שכדאי לזכור הוא שהלידה אינה מבחן אומץ או מבחן סבילות. היא תהליך טבעי שמטרתו להביא חיים חדשים לעולם. היא אינה אומרת דבר על מידת המסירות של האם, או עד כמה היא אישה. לכל אם יש לידה שמתאימה לה, ואותה אישה יכולה לעבור במשך השנים לידות שונות זו מזו.
אז מה היא בעצם לידה טבעית?
לידה טבעית היא לידה נרתיקית ופיזיולוגית שנעשית ללא התערבות רפואית. ההגדרה מהי התערבות רפואית משתנה על פי תפישת העולם: יש כאלה שעבורם ההגעה לבית חולים היא סוג של התערבות רפואית, אבל רוב האוכלוסיה תופשת התערבות רפואית כפעולה חיצונית שנעשית על ידי צוות רפואי בלידה.
מעבר לכך, לידה טבעית היא כזו שבה האישה לוקחת חלק פעיל, שומרת על תנועתיות ונעזרת באמצעים טבעיים כדי לשכך כאבים ולקדם את הלידה.
אפידורל: לקחת או לא לקחת?
מתוך כל ההתערבויות בחדר הלידה, לקיחת האפידורל היא זאת שמשפיעה יותר מכל על אופי הלידה. הרדמה אפידורלית היא זריקה של חומר מאלחש לחלל האפידורלי בעמוד השדרה. המרדים מחדיר צינורית לגבה של האישה, והיא נשארת שם לאורך הלידה. החומר המאלחש משכך ולעתים אף עוצר את הכאבים הכרוכים בצירים.
יתרונות האפידורל
לזריקת האפידורל יתרון אחד משמעותי: זהו משכך כאב יעיל ורב עוצמה, שעוזר לעבור את הלידה ללא תחושת כאב.
ההתמודדות עם הכאב, שיכולה להימשך זמן רב, מתישה את הגוף ועלולה לגרום לתחושת ייאוש וחוסר אונים. האפידורל מאפשר לאישה מנוחה וגיוס כוחות, נותן מנוחה מההתמודדות הארוכה, ולעתים מאפשר לאשה לישון. הניסיון בחדר לידה מראה שהמנוחה וההרפיה יכולות גם לקדם את הלידה, החששות יורדים, האישה נחה והלידה מתאפשרת.
יתרון נוסף בזריקת האפידורל הוא שאם האישה תצטרך לעבור ניתוח קיסרי או פרוצדורה אחרת הדורשת הרדמה, לא יהיה עיכוב למתן הרדמה.
חסרונות האפידורל
לאפידורל יש גם חסרונות רבים, ובראשם הצורך שהאישה תהיה צמודה למיטה ומחוברת למוניטור באופן רציף, מבלי להיעזר בתנועתיות בלידה. היא לא יכולה לנוע בחדר, להתקלח או לשבת באמבטיה, והיא יכולה ללדת רק במספר מוגבל של תנוחות.
פעמים רבות האפידורל עוצר את הלידה, במיוחד אם הוא ניתן בשלב מוקדם מדי, ויכול לגרום לירידה בלחץ הדם של האם או לירידה בדופק העוברי. במקרים מסוימים האלחוש משפיע על צד אחד בלבד של הגוף. לאפידורל עשויות להיות תופעות לוואי מאוחרות, כמו חולשה כללית, גירוד, רעד בלתי נשלט, כאבי גב וכאבי ראש, ולעתים רחוקות הוא עלול לגרום לזיהומים. באופן מיטיבי האפידורל משכך את הכאבים, אבל משאיר את תחושת הלחץ באגן, ומאפשר לאישה ללחוץ באופן יעיל. מינון גבוה מדי מנטרל את יכולתה של האישה לקחת חלק פעיל בלידה, מה שעלול להוביל ללידה מכשירנית. בנוסף האפידורל דורש זמינות ומיומנות של רופא מרדים, שלא תמיד נמצא בסביבה.
יש נשים שלא יכולות לקבל אפידורל, כמו נשים עם בעיות קרישיות בדם, עם פריצת דיסק בגב התחתון, או שיש להן דלקת, פריחה ואפילו קעקוע באזור ההזרקה.
מתי כדאי לקחת אפידורל?
התזמון של נטילת האפידורל משפיע מאוד על היעילות שלו. מומלץ לקחת אפידורל בשלב האקטיבי של הלידה, כאשר הפתיחה היא לפחות 3 ס"מ, והצוואר מחוק ב- 90% או יותר. נטילה של אפידורל בשלב מוקדם יותר יכולה להחליש את הצירים, לעצור את הלידה ולחייב שימוש בזירוז.
יש מקום לקבל אפידורל כאשר הלידה מתמשכת או כשהאישה כבר מותשת, אולם לא תמיד כדאי לקבל אפידורל בשלבים מתקדמים של הלידה. פעולה ההזרקה יכולה לקחת זמן, ולוקח לאפידורל כ- 20 דקות להשפיע, ולעתים בשלב זה האישה כבר ממילא נמצאת בפתיחה מלאה, וצריכה רק לדחוף.
מומלץ להתייעץ עם צוות חדר הלידה, ולזכור שעל פי רוב המיילדות והרופאים רוצים בטובתכם, ויש להם ניסיון וידע להמליץ אם נכון לקבל אפידורל ומתי.
תרופות אחרות לשיכוך כאבים
ההרדמה האפידורלית היא השיטה העיקרית לשיכוך כאבים בחדר הלידה. פרט לה קיימות תרופות אחרות, שנפוצות הרבה פחות:
פטידין: חומר נרקוטי מטשטש שניתן דרך הווריד. מחייב מעקב מוניטור רצוף, עובר את השיליה ומשפיע על העובר. אם התינוק נולד סמוך למתן מתן הפטידין הוא עלול להזדקק לרופא ילדים, ולעתים לקבל תרופה נוגדת לטשטוש בשם נרקן.
ניטרוס אוקסיד ( גז צחוק): גז חסר צבע מסוג תחמוצת החנקן, שמוזרם באמצעות מסיכת חמצן. הוא מייצר תחושת אופוריה ומקל על הכאבים, ופעיל כל עוד נושמים אותו. אין לו השפעות פרט לטשטוש האם, והוא אינו משפיע על יכולת ההתכווצות של הרחם. תופעות הלוואי שלו הן בחילות, נימול ברגליים וטשטוש. חסרונו העיקרי של גז הצחוק הינו כי הוא מגיע לשיא פעולתו כ-50 שניות מרגע השאיפה, ולכן קשה לעתים לתזמן את שיא הציר במקביל לפעולת הגז. הוא קיים רק בחלק מבתי החולים בארץ.
אז למה להעדיף לידה טבעית?
הלידה הטבעית מאפשרת לאישה להיות שותפה פעילה בלידה, להשפיע על מהלך הלידה ולשנות אותה על פי המצב ועל פי תחושותיה. היא מאפשרת תנועתיות, שימוש במים ושינוי תנוחות.
לידה טבעית היא בדרך כלל קצרה יותר, ההתאוששות ממנה מהירה יותר, והיא מאפשרת לאישה לחזור מהר יותר לפעילות מלאה, ולהתמודד עם האתגרים החדשים. תינוק שנולד בלידה טבעית הוא ערני יותר, ומגיב טוב יותר לסביבה.
התנועתיות של האמא והערנות של התינוק מקלים על שלב ההתחברות: התינוק מרגיש את האמא, מריח אותה ויונק בפעם הראשונה. בלידה טבעית האם יכולה להניק את התינוק כבר בסיום הלידה, ואז ההנקה נעשית כרפלקס. הנקה מאוחרת יותר היא כבר עניין שהתינוק צריך ללמוד. להנקה יש יתרונות רבים לאם ולעובר, וכשהיא נעשית בחדר לידה היא מעודדת את כיווצי הרחם ומצמצמת דימומים. גם לאחר לידה שבה נעשה שימוש באפידורל אפשר להניק, אבל פעמים רבות זה יהיה קשה יותר הן עבור האם והן עבור התינוק.
הכלים שעוזרים בלידה הטבעית
לידה היא אירוע כואב, אך אין זה אומר שאי אפשר להקל על היולדת. יש מבחר כלים ושיטות להתמודדות עם הכאב, המסייעים לקדם את הלידה, להקל על היולדת ולהוביל ללידה בטוחה וטובה. שיטות אלה מבוססות על ההבנה שבגוף האישה יש מנגנונים מופלאים של שיכוך כאב ושל התמקדות. האגן יכול להתרחב ולהתגמש בזמן הלידה, הגוף מפריש הורמונים וחומרים נוגדי כאב, והתינוק יודע את תפקידו בתהליך. הגישה הטכנולוגית הרחיקה את הנשים מעצמן, מגופן ומהידע שנמצא בו, ותפקידנו הוא להזכיר לאישה היולדת שכל הידע נמצא בהישג ידה.
לא כל השיטות מתאימות לכל אישה, אבל היכרות איתן ותרגול מקדים שלהן מעניקים קשת רחבה של טכניקות ליולדת, לבן זוגה ולמלוים אחרים בלידה.
תנועתיות: הטכניקה הפשוטה ביותר ואחת היעילות. התנועתיות עוזרת להניע את האגן, מאפשרת לתינוק להתברג נכון בתעלת הלידה ולהתקדם בה. התנועתיות גם עוזרת להפיג את הכאב . אפשר לנוע בכל מצב ובכל זמן - בתוך הציר, בין הצירים ובתוך תנוחת לידה מסוימת. התנועתיות יכולה להיות בעמידה, בהנעה של האגן, על כדור פיזיו, באמבטיה או בהליכה בתוך החדר.
שימוש בכוח הכבידה: כוח הכבידה עוזר להורדה של התינוק ולפתיחה של האגן. תנוחות עמידה, קפיצה על כדור והנעות אגן עושות שימוש בכוח הכבידה כדי לקדם את הלידה.
נקודות לחיצה: הרפואה הסינית משתמשת בנקודות לחיצה פשוטות ויעילות שמקלות על כאבים ומזרזות את הלידה. קל ופשוט ללמוד אותן, ואפשר לעשות זאת בקורס הכנה ללידה או בסדנה חד פעמית. יש לא מעט מיילדות שמכירות את הנקודות האלה, כמו גם דולות שמשתמשות בהן כחלק מהארסנל הטיפולי שלהן בליווי הלידה. כמו כן, אפשר להיעזר במכשיר TENS שמעביר זרם חשמלי חיצוני באותן נקודות.
עיסוי: עיסוי של הגוף, ובמיוחד של הגב התחתון והסקרום, יכול להקל על הכאב.
שימוש במים: למים יש אפקט מרגיע ומרכך. אין כמו אמבטיה או מקלחת חמה כדי לנוח, לאזור כוחות ולהתחדש. זרם של מים חמים על הגב התחתון יכול להיות יעיל בהפגה של כאבי הצירים. המים מרככים את אזור הפירנאום ומסייעים למנוע קרעים.
נשימות: נשימות הן טכניקה טובה להתמקדות, לריכוז ולהרפיה. הן עוזרות להרפות את הבטן התחתונה ואת רצפת האגן, ומסייעות בדחיפה של התינוק החוצה. מומלץ מאוד לתרגל נשימות לפני הלידה, כחלק מקורס ההכנה ללידה, או בשיטות של יוגה ומדיטציה.
בחירה של תנוחת לידה: אפשר ללדת במגוון תנוחות: התנוחה המוכרת, שבה האישה שוכבת על הגב, לא מיטיבה עם היולדת ולא מאפשרת לאגן להיפתח. בהכנה ללידה כדאי יהיה להכיר תנוחות שונות ולנסות אותן בזמן הלידה. חשוב להמליץ ליולדת להקשיב לגוף, שינחה אותה מהי תנוחת הלידה הטובה לה.
ליווי של בן/בת זוג או של מלווה אחר/ת: לבן /בת הזוג יש תפקיד חשוב בלידה. התמיכה יכולה להיות בדרכים רבות ושונות – עזרה בתנועתיות, שימוש בנקודות לחיצה, עזרה בשינוי תנוחות ועוד. בשלב מתקדם של הלידה האישה מתכנסת בתוך עצמה. זה תהליך טוב ומועיל, שקשור בהצפה של חומרי אלחוש בגופה. בשלב הזה מלווה הלידה הוא הקשר עם העולם החיצון ועם הצוות הרפואי, ויכול לזהות את צורכי האישה ולתת להם מענה. מעבר לכך הנוכחות, התמיכה והחיזוק של בן / בת הזוג נותנים כוחות ועידוד ליולדת, שיודעת שהיא לא לבד. מומלץ ללמוד את הטכניקות לפני הלידה ולתרגל אותן, כמו בסדנה "אני איתך" שנועדה בדיוק לצורך זה, ושאותה אנחנו עורכים במרפאה.
שימוש בדמיון מונחה: טכניקות של דמיון מונחה יכולות להכין את האישה ללידה, לבנות ביטחון ואמונה בכוחותיה ולעזור להתמודד עם הפחדים. האפשרות לדמיין את פרי הלידה עוזר בתהליך, ונותן משמעות חיובית לכאב. בזמן הלידה אפשר להנחות את האישה לחבר אותה אל התמונה החיובית שבנתה לפני הלידה ולראות את הלידה מתקדמת.
תקשורת עם היולדת: לידה טבעית היא תמיד דינמית. מצב האישה משתנה, וכך גם כוחותיה וצרכיה. חשוב לשמור על תקשורת טובה עם היולדת בכל הזמן, לראות שהיא בסדר, שהיא שותה וחזקה, ולזהות מתי יש צורך להתערב.
לסיכום
מטרת הלידה היא להביא לעולם חיים חדשים, והתוצאה הטובה ביותר שלה היא אם ותינוק בריאים ושלמים. קיימות דרכים רבות ושונות ללדת, וכולן יכולות להיות טובות ומועילות. הלידה היא תהליך דינמי. כדאי לצבור מידע לפני הלידה, ולהכין תוכניות והעדפות, אולם חשוב לא להיצמד לתוכניות האלה, אלא להיות קשובים למה שמתרחש, לראות מה מצב האישה ומצב התינוק, ולהיות גמישים בהחלטות בתוך חדר הלידה.
ללידה הטבעית יש יתרונות רבים. מי שבוחרת באפשרות הזאת, ואם מצבה מאפשר זאת, תמצא שהלידה יכולה להיות חוויה חיובית ומעצימה, שתעניק כוח לה, לתינוק ולמשפחה החדשה שנולדת. היא גם תגלה שבלידה הטבעית קיימות טכניקות רבות לקידום הלידה ולהתמודדות עם הכאב, טכניקות שמומלץ ללמוד, להכיר ולתרגל לפני הלידה.
צוות המרפאה ישמח לעמוד לצדך, לכוון, להדריך ולעזור לך בכל שאלה או בעיה שמתעוררת לפני הלידה או אחריה. ניתן לפנות דרך דף צרי קשר, או באמצעות טופס יעוץ החינם שבאתר.
מאמרים נוספים:
הנה ילדת - המדריך לאמא הטרייה - https://www.briat.co.il/maamar.php?id=37
תיאור מקרה של זירוז לידה - https://www.briat.co.il/maamar.php?id=17
יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה
תגובות | הוסף תגובה |
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.