בימים המתוחים שאנחנו חווים כעת, בזמן מבצע "צוק איתן", יהיה נכון לבחון מהי חרדה, כיצד היא משפיעה עלינו ומה הן השיטות הטבעיות לטפל בה ולהקל על התסמינים שלה.
ביום השני של מבצע צוק איתן התקשרה רונית (שם בדוי) למרפאה, והיא כולה נסערת. "אני חייבת לבוא עכשיו, אני חושבת שההריון שלי הלך", היא אמרה כשהיא משתנקת. שאלתי אותה מה קרה, אם יש לה דימומים או כאבים, אם נפלה או קיבלה מכה. אף אחד מאלו לא קרה, רק שבדיוק כשכיצאה מהמכונית נשמעה אזעקה, והיא קיבלה התקף חרדה קשה: היא איבדה את הנשימה, הלב שלה דפק בקצב מטורף, והיא הרגישה שעוד רגע היא מתעלפת. היא היתה בטוחה שלעובר שלה נגרם נזק קשה, שהיא עומדת להפיל, ושההריון שלה נפסק. "אין סיכוי שהוא לא נפגע מזה", אמרה לי בפסקנות.
רונית לא לבד. בתקופות מתוחות כאלה, בימים של מלחמה, כשטילים עפים אל תוך הערים ואזעקות מנסרות את האוויר, גברים ונשים רבים מרגישים שהם בסכנת חיים, והם חווים חרדה אמיתית וקיומית. חלקם, כמו רונית, חווים תופעות גופניות, אחרים מרגישים תחושת פחד מתמשכת ושמשהו רע עומד לקרות. רבים מהם נמנעים מלחיות את שגרת יומם – ללכת לעבודה, לקניות או לבילויים, ויומם מצטמצם למה שהכרחי.
החרדה שומרת עלינו
חרדה היא תגובה טבעית והישרדותית, שתפקידה להגן עלינו מסכנות מוכרות, ולהרחיק אותנו מסכנה פוטנציאלית. זאת תגובה אינסטנקטיבית ועתיקה, עוד מהימים שבהם האדם הסתובב ביער וחשש מחיות טורפות. הגוף שם לב לסימני האזהרה - רשרוש בשיחים, פרווה מנצנצת, ריח מוזר – והם מעוררים תגובה גופנית אוטומטית: לברוח, להילחם או לקפוא.
עם הזמן האיומים השתנו: אריות כבר לא מסתתרים בשיחים, ובמקומם יש מבחני גמר, ראיונות עבודה או טילים. אבל התגובה הגופנית נשארה דומה – אנחנו מזהים סימנים, מפרשים אותם כסכנה ומגיבים להם מיידית. זאת הסיבה שאזעקה, מכתב מהבנק או שיחת טלפון באמצע הלילה מציתים תגובה שלא תמיד אפשר לשלוט בה.
מתי חרדה מוגדרת כבעיה?
כל אחד חש חרדה במצבים מסוימים, אך יש מצבים שבהם היא חורגת מתפקידה המגן והטבעי, ונהפכת לבעיה שיש לטפל בה: כאשר עוצמתה גבוהה מדי ולא פרופורציונלית לגירוי, כאשר היא מתרחשת גם כשהגורם שמצית אותה כבר לא קיים, או כאשר היא משתקת, מפריעה לתפקוד וגורמת לאדם להימנע מפעולות שגרתיות ויום יומיות. במקרים כאלה מומלץ לפנות לטיפול.
מהם הסימנים של חרדה?
לחרדה ביטויים גופניים ונפשיים רבים, והיא משתנה מאדם לאדם. הביטויים הגופניים עשויים לכלול תחושת מחנק וקוצר נשימה, דפיקות לב מואצות, הזעה, יובש בפה, תחושת מתח ודריכות בשרירים. בנוסף יכולים להופיע שלשולים, בחילות, אי-נוחות במערכת העיכול, הזעה בכפות הידיים ובכפות הרגליים ותחושה של מלאות בגרון.
הסימנים הנפשיים יכולים לכלול תחושה של אסון מתקרב, פחד להיפגע או למות, בלבול, חוסר אוריינטציה, חוסר יכולת לחשוב בהיגיון, אימפולסיביות או תשישות.
השפעות של חרדה מתמשכת
חרדה שנמשכת לאורך זמן עלולה לגרום לבעיות שונות, כמו בעיות שינה, דופק מהיר או תחושה "שהלב קופץ החוצה", קושי להתרכז, תשישות והיחלשות של מערכת החיסון.
רבים מהאנשים שנמצאים בחרדה מרגישים עייפות ולאות משמעותיים. הסיבה לכך היא שחרדה צורכת הרבה מאוד אנרגיה ומשאבים מהגוף. הגוף נמצא בערות יתר ובמתח שרירים מוגבר, ואלה צורכים אנרגיה, ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף.
החרדה מייצרת מעגל שלילי ומתיש
במצב מתמשך קשה להפריד בין מתח לחרדה, ולמרות שבאופן תיאורטי יש ביניהם הבדל, בפועל הם מתערבבים זה בזה. הסימנים הגופניים והנפשיים גם הם מתערבבים, ומשפיעים אלה על אלה. פעמים רבות המתח והחרדה יוצרים מעגל שלילי שמקיים את עצמו: קוצר הנשימה ודפיקות הלב המואצות מגבירות את תחושת הסכנה, חוסר השליטה במצב והפחד. הפחד מגביר את התגובה הגופנית וכך הלאה.
כאשר החרדה מתמשכת היא גורמת למעגל שלילי רחב יותר, שעלול לגרום להיחלשות ולתשישות. המעגל יכול להשתנות מאדם אחד לשני, אולם במקרים רבים מערכת העיכול משחקת כאן תפקיד מרכזי. המתח והחרדה גורמים לחוסר תיאבון, לשינוי בחומציות בקיבה ולתחושה שהכל תקוע בבטן. אלה גורמים לפגיעה בספיגה, שלאורך זמן מגבירה את החוסרים החומריים בגוף. השינה גם היא מושפעת, וחוסר השינה או איכות השינה הירודה גורמים לעייפות, לתשישות ולחוסר יכולת להתאושש.
התוצאה של כל אלה היא היחלשות של הגוף, ירידה בתנגודת ובחוסן של הגוף, שפוגעים ביכולת להתמודד עם האיומים, מה שמגביר את החרדה - וחוזר חלילה. המטרה הראשונה בטיפול היא לשבור את המעגל השלילי. אפשר לעשות את זה בנקודות רבות – הרגעה של מערכת העצבים, חיזוק הספיגה ומרכיבי הדם, שיפור השינה או טיפול במערכת העיכול. כאשר זה נעשה, נוצר מעגל חיובי: מערכת העיכול רגועה יותר, והיא מאפשרת הזנה וספיגה טובים יותר; הגוף מתחזק; השינה משתפרת; והגוף מצליח להתמודד עם האתגרים בצורה טובה יותר.
הטיפול בחרדה במרפאת בריאת
נשים וגברים רבים פונים אלינו לטיפול בעקבות מתח וחרדה, והטיפול בחרדה הוא חלק מרכזי בתחומי ההתמחות של המרפאה, כמו תהליכי פיריון, הריון ולידה וגיל המעבר.
הטיפול הטבעי יעיל בטיפול במתח וחרדה. דיקור ושיאצו מרגיעים את מערכת העצבים, והמטופל/ת יכול/ה להרגיש שינוי מיידי בהרגשה. צמחי המרפא והתוספים מחזירים את החומרים החסרים לגוף, ומחזקים את החוסן הפנימי. דמיון מונחה יכול לתת כלים להתמודד עם החרדה, להשפיע עליה ולעתים אף לשלוט בה. דמיון מונחה הוא גם ערוץ תקשורת עם הגוף, לשאלות ולמסרים פנימיים.
מה אפשר לעשות לבד בבית
מעבר לטיפול במרפאה יש הרבה דברים שאפשר לעשות לבד כדי לשפר את המצב. ההבנה של מנגנון החרדה ושל המעגלים החיוביים והשליליים יכולים לכוון למציאת הפתרון. ריכזנו עבורכם כמה טכניקות פשוטות וטבעיות, שמומלץ להכיר וליישם:
פעולות שמורידות את רמת המתח: כל אחד מכיר את המקומות או הפעילויות שיכולות להפחית חרדה. זה יכול להיות טיול על שפת הים, הליכה לבית קפה או בילוי עם חברים. יש מי שנרגע באמצעות שיחות, תפילות או מחשבה חיובית, ויש כאלה שצפייה בקומדיה יכולה לסייע להם.
פעילות גופנית: אחת הדרכים הטובות, הפשוטות והיעילות לטיפול במתח ובחרדה. פעילות גופנית משפרת את זרימת הדם, משחררת את השרירים ועוזרת לגוף להיפטר מחומרי פסולת דרך הזיעה. בזמן הפעילות משתחררים אנדורפינים שמשפרים את מצב הרוח, משככים כאב ומורידים את תגובת הסטרס.
פעילות טבעית אחרת שכזאת היא הצחוק שאין כמותו כדי לשפר את ההרגשה, לעודד וליצור תקווה.
להביע את החרדה: דברו על החרדה עם חבר, חברה או בן משפחה. תנו לה מקום, ספרו איך אתם מרגישים וממה אתם מפחדים. תגלו שכשחבר עוזר לכם לשאת אותה, החרדה פחות כבדה, ואולי תגלו בכלל שאתם לא לבד, שגם אחרים מכירים את התחושה. אם אתם לא מרגיישם בנוח לדבר, נסו לכתוב את הדברים, לפסל, לצייר, או כל פעולה אחרת שתבטא את התחושות שלכם.
תרגולים: יוגה, מדיטציה או אמנויות לחימה עובדים על הקשר בין הגוף לנפש ויכולים להועיל.
תזונה: למתח ולחרדה יש בסיס פיזיולוגי, שמושפע מאוד מתזונה. התזונה יכולה להשלים את החסרים שנוצרים בעקבות המתח והחרדה. מומלץ לאכול תזונה מאוזנת ועשירה בחלבון, ויטמינים מקבוצה B ומינרלים. אפשר לקרוא על הנושא ביתר פירוט בהמלצות תזונה לחיזוק אנרגיה ומערכת עיכול, והמלצות תזונה לחיזוק דם.
מומלץ להימנע ממזונות עתירי סוכר ופחמימות פשוטות, כמו ממתקים, ג'אנק פוד או אוכל תעשייתי. לעתים מזונות אלה נחשבים "אוכל מנחם", ויש רבים שפונים אליהם כדי להתעודד. אולם חשוב לדעת שבטווח הארוך הם מחלישים את הגוף, גורמים לשינויים ולתנודתיות במצב הרוח, ויוצרים תלות רגשית.
תוספים: יש תוספי מזון שיכולים לעזור, כמו קומפלקס B, ספירולינה ואומגה 3. לפטריות רפואיות כמו קורדיספס או ריישי יש יכולת לחזק את מערכת החיסון ולהרגיע. מוצרים על בסיס הומאופתי, כמו פרחי באך או רסקיו, יכולים אף הם לסייע. מומלץ לעבור אבחון ולהתאים אותם באופן אישי.
צמחי מרפא: בבתי המרקחת ובבתי הטבע אפשר למצוא צמחי מרפא שיכולים לעזור להפחתת מתח וחרדה, כמו פסיפלורה, ולריאן, טיליה ואחרים. ברפואה הסינית משתמשים בפורמולות שמורכבות מכמה צמחים, כמו Gui Pi Tang, Bu Gan Tang או Suan zao Ren שמטפל בבעיות שינה.
הם שונים זה מזה בעוצמתם ובאופן הפעילות שלהם, ומומלץ להתייעץ עם מטפל או רוקח כדי להתאים את המוצר.
לשאלות נוספות ולייעוץ בנושא מתח וחרדה ניתן ליצור קשר עם המרפאה, לפנות במייל או למלא את טופס ליעוץ חינם שבאתר.
יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה
תגובות | הוסף תגובה |
|
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.