קראתם מאמר באתר שנשמע לכם כמו סינית? התבלבלתם בין יין ויאנג? רוצים להבין את השפה של הרפואה הסינית? בשבילכם נועד המילון המקוצר למושגים בסיסים של הרפואה הסינית:
רשימת המושגים:
- תיאורית יין ויאנג
- יין (Yin)
- יאנג (Yang)
- ג'ינג (Jing)
- צ'י (Qi)
- מרידיאנים
- דם
- נוזלים
- איברים
- דיקור
- צמחי מרפא
- טווינא
תיאוריית יין יאנג – פילוסופיה טבעית ועתיקה שמקורה בסין, ועומדת בבסיסה של הרפואה הסינית, ובבסיס התרבות הסינית בכלל. על פי פילוסופיה זו העולם בנוי משני כוחות מנוגדים הפועלים בו. האחד נקרא יין (Yin) והוא מסמל את החומר או המים, והשני נקרא יאנג (Yang) והוא מייצג את האנרגיה או האש. כאשר היין והיאנג נמצאים באיזון קיימת הרמוניה ובריאות. כאשר הם לא מאוזנים, אחד מהם נמצא בעודף והשני בחוסר, נוצר חוסר איזון או מחלה. מטרת הטיפול הסיני היא להחזיר את היין והיאנג לאיזון, ומכאן לבריאות.
יין (Yin) – מעבר למושג הפילוסופי יש ל-Yin גם משמעות רפואית ברורה. היין בגוף מתאר את סך כל החומרים שקיימים בגוף, השלד והעצמות, השרירים, הגידים, הרקמה הרכה של הגוף, הנוזלים והדם. כאשר היין נמצא בעודף נראה בצקות, השמנת יתר, ציסטות וליחה שופעת. מצב זה יכול להתאים למחלות מערביות כמו אמפיזמה, קנדידה, השמנת יתר ועוד.
כאשר היין נמצא בחסר נראה רזון, דלדול עצם, הזעות לילה, גלי חום ודלקות. מצב זה יכול להתאים להיפרתירואיד, מנפאוז (גיל המעבר), ומחלות אוטואימוניות שונות.
יאנג (Yang) – גם ל-Yang יש משמעות רפואית מעבר למושג הפילוסופי שלו. היאנג בגוף מתאר את החום, התנועה, הפעילות, העירנות והאנרגטיות. כאשר הוא יהיה בעודף נראה כאבי ראש, תפיסות של העורף והצוואר, נטייה לעצבנות, כעסנות, בעיות שינה, חומציות בקיבה וכולי. מצב זה יכול להתאים למחלות כמו לחץ דם גבוה, אולקוס, מיגרנות ועוד.
בחוסר של יאנג נראה עייפות, תשישות, חולשת שרירים, תחושות קור, שלשולים וכולי. מצב זה יכול להתאים למחלות כמו היפותירואיד, תסמונת העייפות הכרונית, אי אונות וחוסר פוריות.
ג'ינג (Jing) – חומר היסוד של בגוף, תמצית הגוף, שאחראי על תהליכי החיים הבסיסיים ביותר. הוא מדמה את החלב של הנר, בהיותו הבסיס של להבת החיים. למרות שהג'ינג משתתף בכל פעילות של הגוף, הוא אחראי ישירות לפוריות האדם, לביציות, לתאי הזרע ולהתפתחות הפיסית והמנטלית של הילד. כמות הגינג ואיכותו נקבעים לפני הלידה, והיכולת להשפיע עליו קטנה. מבחינה מערבית הוא דומה ל-DNA.
כשהוא נמצא בחוסר הדבר מתבטא בבעיות פוריות, איכות זרע נמוכה, איכות ביציות נמוכות, הזדקנות מוקדמת, ירידה בתפקודי החושים, התפתחות לקויה אצל ילדים ופיגור שיכלי.
הטיפול בו נעשה בעיקר על ידי צמחי מרפא מסוימים שיכולים לשמר אותו. עיקרון חשוב נוסף הוא מניעת ביזבוז מהיר של הג'ינג, וחיזוק האיכויות והחומרים האחרים שמשתתפים גם הם באותם התהליכים.
Qi (צ'י) – ה-Qi מתורגם על פי רוב כ"אנרגיה" או כ"כח החיים", ובאופן ישיר זוהי אכן משמעותו. ה-Qi מגיע לגוף מן המזון, מהנשימה ומהחלק המולד של הגוף (Yuan Qi), והוא זה שמקיים ומפעיל את כל הפעילות והתהליכים של הגוף. ניתן לדבר על כמות או איכות Qi כוללת בגוף, שמשמעותה כמה אנרגיה יש לאדם, וניתן גם לדבר על איכות וכמות פרטניים של האיברים השונים והחומרים שמרכיבים את הגוף, כמו לדוגמא חוסר ב Qi של הריאות, או זרימת Qi לא תקינה לשלפוחית השתן . ניתן לדמות זאת למערכת החשמל בבית: החשמל זורם בכל מקום ומגיע למכשירים שונים. לעיתים תשתית החשמל הכללית בבית לא תקינה או מקולקלת, ולעיתים יש צורך לתקן רק מכשיר אחד בכל הבית.
כל דבר בגוף הוא סוג של Qi– חוזק העצמות, כמות הדם, זרימת הדם, תפקוד הריאות, האש של הכליות וכיוצא באלו תפקידים ואיברים וחומרים אחרים, כולם מופעים שונים של ה-Qi האישי של האדם.
במובן הזה ה-Qi הינו גם איכות, שיוך או סימן היכר שיש לכל איבר, תפקוד, אדם, או מרכיב בעולם. ניתן לדבר על ה-Qi של מזג האויר (קר, סוער, מתון וכולי), או על ה-Qi של יצירת אמנות (מה זה מבטא, מה החומרים, מה הרגשות וכולי), וגם Qi של מזון ושל צמחי מרפא. לכל מאכל קיים Qi משל עצמו והוא מועבר אלינו כשאנחנו צורכים אותו. כך למשל צ'ילי יהיה חריף ושורף, מעלה את החום בגוף כלפי מעלה, ומי שיאכל הרבה צ'ילי יגביר את כמות החום והיאנג של הגוף. אם מדבר על אדם שבמהותו הוא נוטה לאנרגיית יאנג שעולה למעלה, וסובל מכאבי ראש וחומציות יתר בקיבה, הרי שהצ'ילי עלול להחריף את המצב, וכחלק מהטיפול יהיה צורך להפסיק את צריכתו. (ל
הרחבה ראה/י אנרגטיקה של המזון).
צמחי המרפא פועלים באותו אופן. לכל צמח קימת איכות משל עצמו, ופורמולת הצמחים אמורה להשלים את תמונת האדם. אם הוא סובל מחום, ייבחרו צמחים מקררים, אם הוא סובל מזרימת דם לא תקינה, ייבחרו צמחים שמניעים את הדם וכך הלאה.
הטיפול ברפואה הסינית משתמש בדיקור, צמחי מרפא, טווינא ותזונה על מנת לאזן את ה-Qi של המטופל, ולהחזיר אותו לאיזון.
מרידיאנים – אלו הן התעלות בהם זורם ה-Qi (צ'י) ומסלולן קבוע ואחיד אצל כולם. על המרידאנים קיימים אזורים בהם ה-Qi נאגר, כבמעין בריכות קטנות. אלו הן נקודות הדיקור וההפעלה, שלכל אחת מהן יש יכולת השפעה מוגדרת על האיברים הפנימיים, המרידיאנים והאדם בכלל.
קיימים סוגים שונים של מרידיאנים, 12 מהם נחשבים לעיקריים ומשויכים ל-12 האיברים העיקריים. לכל איבר קיים מרידיאן שהוא חלק מהפעילות של אותו איבר, שמהווה את הזרוע שלו לביצוע משימותיו, ולהתקשרות עם איברים ומרידיאנים אחרים.
המרידיאנים משמשים לטיפול ולאבחון. לעיתים מיקום הבעיה יכול ללמד על המרידיאן או האיבר שקשורים בו. כך לדוגמה, האבחנה של כאבי הראש נקבעת במידה רבה על פי מיקומם בראש, ועל פי המרידאן שעובר שם. כאב ראש קידמי מקושר על פי רוב לקיבה, כאב ראש צידי משויך לכיס המרה, וכאב ראש בקודקוד משויכים לכבד, שהמרידיאן הפנימי שלו מסתיים בקודקוד הראש.
בגלריית מרידיאנים באתר ניתן לראות את מסלולי המרידיאנים הקלאסיים.
דם – הדם הוא אחד החומרים המעניינים ברפואה הסינית, היות והוא מחבר בין היין והיאנג. מצד אחד הוא חומר (יין), שנמצא בתנועה (יאנג). הוא מזין את הגוף (יין) ומחמם את הרקמות (יאנג), נוזלי (יין) וצבעו אדום (יאנג). הדם הוא זה שמחבר בין כל האיברים ומוביל את החומרים השונים לכל מקום, ומכאן חשיבותו.
אספקט משמעותי נוסף הוא שעל פי הרפואה הסינית הדם הוא משכנה של הנפש. איכות כמות וזרימת הדם משפיעים על המצב הנפשי של האדם, והטיפול ברוב התופעות הנפשיות נעשה דרך טיפול בדם.
כדי שהדם יעשה את תפקידו כראוי עליו להיות עשיר בהזנה, עליו להיות בתנועה חלקה, ועליו להיות נקי מרעלים. אורח החיים המודרני פוגע בכל שלושת האספקטים הללו : המזון שאנו צורכים עני יותר בחומרי הזנה חשובים כמו ויטמינים, מינרלים ויסודות קורט אחרים. הסביבה שאנו חיים בה כיום מזוהמת מאוד, והזיהום נמצא באויר, במים ובמזון. כל אותם חומרים מזיקים מגיעים למחזור הדם ופוגעים באיכות הדם. הם גם מקשים על פעילות הכבד, שאמור לסנן ולנקות את הדם, כך שגם הכבד נפגע מכך, ומכאן גם פעולת ניקוי הדם נפגעת כבמעגל קסמים. לבסוף, גם זרימת הדם נפגעת באורח החיים המודרני. היעדר פעילות גופנית מחד גיסא צמצום שעות השינה מאידך גיסא, והמתח הרב שרובנו חיים בו פוגעים בתנועה הרציפה של ה-Qi ושל הדם בגוף.
לפגיעה בכמות הדם ולאיכותו יש תוצאות בריאותיות רבות, החל מבעיות במעיים ובמערכת עיכול, דרך בעיות שינה, דכאון, עצבנות, לחץ דם גבוה, וכלה במחלות החמורות של העידן המודרני כמו לחץ דם גבוה, מחלות לב, סכרת וסרטן.
נוזלים – נוזלי הגוף הם חלק מה-Yinהכללי של הגוף. קיימים שני סוגים של נוזלים - הטהורים והעכורים, ושניהם חשובים לתפקוד הגוף. הנוזלים הטהורים קלים ועדינים, ואחראים על הלחלוח וההזנה של העור, השרירים, הריריות, הריאות, המעיים, הדמעות, הרוק והזיעה. הנוזלים העכורים כבדים יותר, עשירים יותר בחומרי הזנה והם אלו שממלאים את המפרקים (הסחוסים), מח העצם, המוח ואברי החישה.
כאשר הנוזלים נמצאים בחוסר הגוף נראה מצב של יובש שיתבטא בצמא, פה יבש, נטייה לתפיסות שרירים, עור יבש, בעיות עור, גירודים וכולי. השלב הראשון של הסכרת יכול להיות מאופין, לדוגמה, ביובש. כאשר הנוזלים נמצאים בעודף נראה מצב של לחות או ליחה שיתבטאו בכיח רב, שיעולים, מחלות דלקתיות, הפרשות שופעות, והשמנת יתר. מצב זה יכול להתאים למחלות מערביות כמו אמפיזמה, קנדידה, תסמונת השחלות הפוליצסטיות, CF, ועוד.
איברים – ברפואה הסינית קיימים 12 איברים עיקריים, שמחולקים לשישה איברים יינים (מלאים), ושישה אברים יאנגים (חלולים).
האיברים היינים הם: לב, מעטפת הלב, כליות, כבד, טחול-לבלב, ריאות.
האיברים היאנגיים הם: קיבה, מעי דק, מעי גס, שלפוחית שתן, כיס מרה, תלת מחמם.
למרות שהם מכונים "איברים" ולמרות שהם חולקים את אותם השמות כמו באנטומיה המערבית, מדובר למעשה במערכות רחבות בגוף, שאחראיות על תחומים רחבים. האיבר עצמו אחראי לחלק מהתפקידים, וחלקים אחרים נעשים על ידי המרידיאן העיקרי, מרידיאני חיבור, ועל ידי שלוחות אחרות.
כך למשל, אחד מתפקידי הכבד הוא לסנן רעלים, כפי שהוא עושה גם בתפיסה המערבית. אולם מעבר לכך הוא גם אחראי על זרימה תקינה של Qi ושל דם בגוף, הוא מאחסן את הדם, מנקה אותו ושומר על איכותו, הוא קשור לעיניים, מתבטא בציפורניים וכך הלאה. התפישה הסינית של האיברים מאפשרת לקשר בין סימפטומים ותופעות שלכאורה אין ביניהם קשר. כך שבעיות של שינה טרופה, לחץ נפשי, כאבים לפני מחזור ועיניים אדומות ומגרדות משויכות כולן לאיבר הכבד.
לכל איבר קיימים גם מאפיינים נפשיים וריגשיים מוגדרים אשר נמצאים איתו ביחסי גומלין. הריאות, לדוגמה, משויכות לצער וליגון. כך שמצד אחד מצב ממושך של צער או אבל יפגע בריאות, ומצד שני חולשה בריאות יכולה ליצור מצב של דיכאון או דכדוך לא מוסבר.
דיקור – בדיקור משתמשים במחטים דקות מאוד, חד פעמיות וסטריליות על מנת לבצע הפעלה של הנקודות. לכל נקודה יש אינדיקציה ברורה להפעלה, לאיזה איבר או תפקוד היא קשורה, ומהם הסימפטומים שהנקודה יכולה לטפל בהם. הדיקור יעיל מאוד בטיפול של בעיות רבות, ובכללן בעיות כאב, בעיות שלד ותנועה, בעיות במערכת עיכול, מערכת העצבים, בעיות שינה, גניקולוגיה ופוריות.
צמחי מרפא – רפואת הצמחים היא למעשה השיטה העיקרית לטיפול בסין, והיא נשענת על ידע וניסיון של יותר מאלפיים שנה. הטיפול בצמחים נעשה על ידי שימוש בפורמולות של שישה עד עשרה צמחים בממוצע, בעלי פעילות משולבת, ובעלי כיוון טיפולי מוגדר. את הצמחים נוטלים כאבקה, כתמציות או בבישול של צמחים מיובשים.
טווינא – הטוינא הינה עיסוי רפואי דינמי ועמוק של הרפואה הסינית. הטווינא משתמשת בטכניקות של עיסוי, לחיצות והפעלה של מרידאנים ונקודות על מנת לשחרר או לחזק שרירים, להניע מפרקים, ולדאוג לזרימה תקינה של Qi ודם.
זהו טיפול נמרץ דינמי וקצר יחסית, שמצטיין בטיפול בכאב, ובבעיות אורטופדיות ונוירולוגיות. מבחינה היסטורית הטווינא היא המקור של רוב השיטות של הטיפול במגע, ובכלל זה השיאצו, העיסוי התאילנדי, העיסוי השוודי ואחרות.