תפריט צור קשר חיפוש
  • אודות |
  • רפואת נשים |
  • קורונה |
  • בעיות רפואיות |
  • מאמרים ומחקרים |
  • מספרים עלינו |
  • טיפול בתזונה |
  • חנות |
  • צרו קשר |
  • 09-9664477
    יוטיוב פייסבוק צור קשר דף הבית של המרפאה

    תזונה מחזקת מערכת עיכול

    תזונה מחזקת מערכת עיכול היא הבסיס לתזונה הנכונה על פי הרפואה הסינית. היא מחזקת את האנרגיה הזמינה, ומאפשרת ספיגה טובה של מרכיבים חיוניים במזון. עקרונות התזונה הבריאה על פי הרפואה הסינית הם פשוטים, זמינים ומתאימים לכל מטבח.

    למי שחושש מתזונה סינית, צפויה הפתעה נעימה: אין צורך לשנות את כל הרגלי האכילה. גם אין צורך להתחיל לייבא מזונות מוזרים, פטריות ורטבים סודיים על מנת לאכול נכון. אין צורך לשבור תוכנית חיסכון. ההיפך הוא הנכון: התזונה הנכונה על פי הרפואה הסינית היא פשוטה, נגישה, ולעיתים זולה בהרבה מאפשרויות אחרות. עקרונות התזונה הסינית מתאימים לכל מטבח, לכל עדה וכמעט לכל תרבות אכילה. היא דורשת תשומת לב ומודעות למה אוכלים ומה קונים, והשקעה מסוימת של זמן הכנה.
    עקרונות התזונה המופיעים כאן הם הבסיס לרוב ההמלצות הטיפוליות. עקרונות אלו מחזקים את מערכת העיכול, מחזקים את ה"אנרגיה" (Qi) בגוף, ומשפרים את הספיגה של מזונות עשירים, של צמחי מרפא ושל תוספי מזון. עקרונות התזונה לא מהווים דיאטה להורדה במשקל. על מנת להוריד במשקל יש צורך לעשות פעילות גופנית, ולשנות את היחס בין כמות הקלוריות שנכנסות לגוף ובין מה שהגוף צורך. אין פתרון קסם להורדה במשקל, ורוב פתרונות הקסם לא מחזיקים מעמד יותר ממספר שבועות או חודשים. חלקם גם כרוך בפגיעה גופנית משמעותית בטווח הקצר או הארוך. שינויים של בלוטת התריס, נזקים למערכת העיכול, למעיים ולחילוף החומרים בגוף מאוד נפוצים אחרי דיאטות חריפות, לא מאוזנות, ושאינן כוללות פעילות גופנית.
    מומלץ מאוד לקרוא את פרק המבוא על מנת להבין את ההמלצות הבאות, ובכל מקרה עקרונות אלו אינן מהוות יעוץ טיפולי, ואינן יכולות להחליף המלצות פרטניות במצבים בריאותיים שונים.

    הרגלי אכילה
    הרגלי האכילה חשובים לא פחות, ולעיתים אף יותר מסוג המזון שאנו אוכלים. להלן כמה עקרונות יסוד:
    1. לאכול בנחת– האכילה היא פעולה רגועה, שיש בה הנאה. כשהגוף רגוע ונינוח הקיבה מפרישה מספיק חומצות לעיכול המזון, הלבלב מייצר מספיק אנזימים לפירוק המזון, וכיס המרה שולח מספיק מיצי מרה לעיכול של שומנים. בזמן מתח רמות הסוכר עולות, חומציות הקיבה משתנה (גבוהה מדי או נמוכה מדי) ותהליך העיכול מופרע.
    כשהגוף רגוע ורמת האדרנלין נמוכה קיימת זרימת דם מספקת וטובה למערכת העיכול, לקיבה ולמעיים, שצורכים הרבה דם לפעילותם התקינה. אכילה בלחץ, בעמידה, תוך כדי עשיית דברים אחרים היא מתכון בטוח לבעיות במערכת העיכול, ולהחלשתה לאורך זמן.
    2. לעיסה מספקת של המזון– תהליך העיכול מתחיל בפה, בהפרשה של אנזימים ברוק, ובראשם העמילאז. מבחינה סינית יובש בפה וחוסר של רוק יכולים להוות גורם לבעיות נפוצות רבות של מערכת העיכול. 3. אכילה מאוזנת לאורך היום– עדיף לאכול ארוחות קטנות לאורך כל היום, ולהימנע מארוחות כבדות ועשירות מדי במהלך היום. ארוחת הבוקר חשובה מאוד לתפקוד היומיומי, היות והגוף נמצא אחרי כמה שעות של צום בזמן השינה, וארוחת הבוקר מטעינה את הגוף באנרגיה הנדרשת. ארוחת בוקר מזינה וטובה מונעת אכילה ב"חטף" של מזון מהיר ולא מזין.
    בזמן הבוקר מערכת העיכול נמצאת בשיא כוחה, והיא נחלשת לקראת הערב ובלילה, אז לא מומלץ לאכול הרבה. ארוחת ערב מצומצמת וקלה תמנע הכבדה על מערכת העיכול, צבירה של שומנים, ותעזור לשינה חלקה וטובה.


    מה כן לאכול
    1. שילוב נכון של מזון טרי ומבושל– מזון שעבר תהליך של חימום, הקפצה, אידוי, בישול או אפייה מקבל תוספת של חום והוא עשיר יותר באנרגיה. הוא קל יותר לעיכול, ומאפשר ניצול טוב יותר של המזון. מאידך גיסא בתהליכי הבישול נפגעים מרכיבים חיוניים של המזון, כמו ויטמין C שהוא רגיש מאוד לחום. הפגיעה בויטמינים גדולה יותר בבישול ממושך, ופחותה יותר בבישול מהיר, באידוי או בהקפצה.
    כך  שלמי שסובל מחולשה גדולה של מערכת העיכול כדאי להעדיף מאכלים שעברו תהליך של חימום או בישול, ובמיוחד כאלו שעברו הקפצה קלה או אידוי, ששומרים יותר על איכות המזון. אחרי זמן, כשמערכת העיכול חזקה יותר אפשר לצרוך גם מזונות טריים, ובמיוחד ירקות טריים.
    2. אכילה רבה של ירקות– הירקות הם ממקורות המזון הטובים והמומלצים. כדאי לאכול סוגים שונים של ירקות, ובצבעים שונים:
    ירקות כתומים וצהובים כמו בטטה, דלעת, דלורית, גזר (מבושל, מאודה), פפאיה, דוחן, מחזקים על פי הרפואה הסינית את מערכת העיכול.
    ירקות ועלים ירוקים כמו ברוקולי, שעועית ירוקה, פטרוזיליה, כוסברה טרייה, סלרי, חסה, פול ירוק, קישואים ועוד, פועלים על הכבד, מנקים את הדם והכבד, ועוזרים לתנועת האנרגיה בגוף.
    ירקות לבנים ובהירים כמו כרובית, צנון, צנונית, כרישה, שומר, כרוב, קולורבי, ג'ינג'ר ועוד מחזקים את הריאות ואת מערכת החיסון.
    ירקות ופירות אדומים כמו סלק, דובדבנים, רימונים ומיץ רימון, שזיפים, עגבניות (בשלות) ועוד מחזקים את הדם ואת הלב.
    הירקות שכדאי להימנע מהם הם הירקות ממשפחת הסולניים ובינהם החצילים, במיה, פלפל ירוק, תפוחי אדמה לא בשלים ועגבניות ירוקות (גם אם רק הזרעים ירוקים).
    3. אכילה מבוקרת של פירות– פירות טריים כוללים ויטמינים ומינרלים, ונחשבים למזון בריאות ראשון במעלה. יחד עם זאת פירות רבים כוללים כמויות רבות של סוכר, ופירות שהם לא אורגניים מכילים גם חומרי הדברה לרוב, ולעיתים גם הורמונים וחומרים אחרים.
    מבחינה סינית פירות רבים מקררים מאוד (כמו אבטיח או מלון), או מחממים מאוד (כמו תות שדה, דובדבנים ואחרים). פירות אחרים כמו פירות טרופיים, פרות הדר ובננות, יוצרים לחות בגוף, ומחלישים את מערכת העיכול. כך שלמרות המרכיבים הטובים שבפירות, החסרונות שלהם גוברים לרוב על יתרונותיהם.
    ככלל ניתן לומר שצריכה מוגזמת של פירות אינה מומלצת. פרי או שניים ביום בהחלט מספיקים. הפירות המומלצים יותר הם תפוחי עץ (ובמיוחד הירוקים מסוג גרנד סמית), שזיפים אדומים ואפרסמונים בשלים. ניתן לאכול גם פירות אחרים על פי התאמה אישית.
    4. צריכה מוגברת של קטניות– עדשים, מאש, אזוקי (שעועית אדומה), סויה, חומוס, שעועית לבנה, שחורה, וכו'. הקטניות הן מזון עשיר בחלבון, במינרלים ובויטמנים. זוהי אחת מקבוצות המזון הטובות והמומלצות שקיימות בקטגוריה של מחזקי אנרגיה ומערכת עיכול.
    את הקטניות כדאי להכין לבישול בצורה נכונה על מנת להימנע מגזים ומתחושת נפיחות שלפעמים נוצרת אחרי אכילתם. יש להשרות את הקטניות במים- מספר שעות בקטניות העדינות יותר (עדשים, מש) ועד 24 או 36 שעות לפני הבישול (לפי סוג הקטנייה), כשמדי פעם מסננים ומחליפים את המים. אחר כך מרתיחים אותם במים נקיים, שוטפים ומסירים את הקצף, מסננים, ואז ניתן להוסיף אותם לבישול.
    הנבטת הקטניות היא דרך אחרת מעולה לניצול שלהן, ומתאימה בעיקר להנעת האנרגיה בגוף. פרטים נוספים במאמר על תזונה מניעה Qi (צ'י)  ודם.
    5. דגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל, שעורה, דוחן וכוסמת טובים מאוד לחיזוק. מומלץ לתת להם עדיפות על פני לחמים, בצקים, ומוצריהם הנלווים, כמו פסטות, פתיתים וכולי. ניתן להשתמש באיטריות אורז, כוסמת ושעועית.
    6. סיבים תזונתיים חשובים לגוף, עוזרים בניקוי מערכת העיכול ובספיחת רעלים ומשפרים את תנועת המעיים. יחד עם זאת הסיבים קשים לעיכול, כך שאדם עם מערכת עיכול חלשה לא יוכל לנצל אותם והם אף עלולים לגרום לכבדות, מלאות ועייפות אחרי האוכל. לאור זאת, בשלב הראשון יש להעדיף מזונות ללא הרבה סיבים, ובהמשך, עם התחזקות הגוף, ישנה אפשרות לאכול יותר סיבים. כך ניתן להעדיף אורז בסמטי על פני אורז מלא, שהוא כאמור קשה יותר לעיכול, וירקות מסוימים, כמו בטטה, שמספקים סיבים קלים יותר לעיכול. בהמשך ניתן להוסיף אורז מלא, סובין, וסוגים שונים של גרנולה ושל דגני בוקר עשירים בסיבים.
    7. חלבון מהחי– כדאי לצרוך מעט חלבון מהחי. אנשים שסובלים מחוסר דם או כאלו שנמצאים בעומס פיסי גבוה צריכים לאכול מדי פעם מזון מהחי. מבין הסוגים השונים של הבשר מומלץ להעדיף בשר הודו אדום, שהוא עשיר יחסית בברזל וויטמינים מקבוצת B. בשר עוף, לדוגמא, הוא עני יחסית במרכיבים הללו.
    למי שאוכל בשר אדום מומלץ לאכול ממנו במשורה, ולאכול רק בשר טרי מאיכות טובה, ולא לאכול איברים פנימיים. למי שסובל מבעיות כבד, מומלץ לא לאכול מוצרים מהחי בכלל.
    דגים– מומלץ לאכול דגי ים צפוני העשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, כמו טונה, סלמון, הליבוט, סול, בקלה, סרדינים ומקרל. חשוב להעיר שעקב זיהום הים והמעבר לגידול בבריכות איכות הדגים יורדת, וקיים חשש להצטברות של עופרת בחלק מאזורי הגידול.

    ממה להימנע
    1. מומלץ להימנע ממזונות שומניים, כבדים ומורכבים. חלק מהאנשים רגישים לשילוב של פחמימות ושומנים, (כמו בשר עם תפוחי אדמה), ולהם מומלץ להפריד בין המרכיבים השונים.
    2. מוצרי חלב על פי רוב קשים לעיכול וגורמים ללחות ולחולשה. לרוב האוכלוסייה מומלץ לצמצם את צריכת מוצרי החלב, או להימנע מהם בכלל. לכל אדם יהיו המלצות שונות לגבי מוצרי חלב שניתן לצרוך, כאלו שכדאי להוריד, ולעיתים יש להימנע מכולם. על מנת לוודא שיש מספיק סידן בתזונה מומלץ להרבות באכילה של טחינה, סרדינים, ירקות ועלים ירוקים, ולעיתים יש צורך גם בתוסף תזונה.
    3. סוכרים ופחמימות פשוטות- הטעם המתוק, כשהוא נצרך בכמות רבה, מחליש את הגוף וגורם להצטברות לחות בגוף (הצטברות שומן, ליחה, נזלות וכו'), ולכן כדאי לצמצם את צריכתו כמה שניתן. חשוב להבהיר שכיום בתרבות שלנו ישנה כמעט "התפרעות" בצריכת מתוק. בחברות שבטיות או כאלו שאינן שייכות לתרבות השפע של המערב, אורז ותפוח אדמה יחשבו מתוקים. עוגת שוקולד עם קצפת וגלידה תיחשב צריכת מתוק שנתית לכפר שלם.
    הפחמימות הפשוטות, ובראשן הקמח הלבן, הופכות לסוכר בתהליך מהיר מאוד, ומעלות את רמות הסוכר בדם, מה שגורם להפרשה מוגברת של אינסולין.
    מומלץ מאוד להימנע מצריכה של קמח לבן ודגנים מעובדים אחרים, ולהעדיף לחמים מקמח שיפון, תירס, דוחן או חיטה מלאה. בכל מקרה כשקולים את הלחם (כטוסט) זה משפר במידה מסוימת את הנזק שלו, ומוריד את הלחות שבו.
    הימנעות מקמח לבן כוללת גם את הפסטות, פתיתים, מאפים, עוגות, עוגיות ושאר בצקים.
    4. פירות טרופיים ושעירים– הפירות הטרופיים גורמים להצטברות ליחה, והם מחלישים את מערכת העיכול. הפירות שכדאי להימנע הם פירות טרופיים (מנגו, אנונה, אננס וכולי) ופירות שעירים (כמו אפרסק וקיווי). פירות בכלל (ובייחוד אבטיח, ענבים, תותים, אגסים) מכילים כמות גבוהה מאוד של סוכר, ויש לצרוך מהם במתינות. למי שסובל מסכרת, או מחוסר סבילות לסוכר, מומלץ להימנע מהם בכלל.
    5. להימנע ממזון תעשייתי, ג'אנק פוד, ומזון שמכיל הרבה צבעי מאכל וחומרים משמרים. החומרים המשמרים, חומרי הטעם והריח וצבעי המאכל נכללים ברוב מוצרי המזון המוכנים והתעשייתים. ככלל לא מומלץ לצרוך חומרים אלו, למרות שקיימים חומרים שמזיקים יותר ומזיקים פחות.

    תוספי מזון אפשריים:
    פרוביוטיקה, אנזימי עיכול, ספירולינה, פסיליום.

    הערת המחבר: המידע המובא באתר מוגש כשירות למטופלים ולידע כללי, ואין בו משום הנחייה רפואית. המלצות תזונתיות פרטניות ניתנות באופן אישי, על פי מצב המטופל מבחינה מערבית ועל פי האבחנה הסינית.

    תגובות הוסף תגובה
    לקבלת עדכונים
    ייעוץ

    טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
    לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.

    למילוי הטופס
    דברו איתנו...
    09-9664477
    תחומי טיפול
    תקשורת
    עברנו לסגירת החלון