הכליות ברפואה הסינית הן איבר חשוב ומרכזי, שאחראי על תהליכים של רבייה, פריון, שחלות, אשכים, תאי זרע, ביציות והתהליכים ההורמונליים שקשורים בהם.
ההמלצות התזונתיות שמפורטות כאן מתייחסות לפעילות הזאת, ומבוססת על האבחנה הסינית של חולשת כליות.
חשוב לא לבלבל בין הטרמינולוגיה הסינית, ובין חולשה של איבר הכליות כפי שהוא מוגדר ברפואה המערבית, ובכלל זה בעיות של אי ספיקה כלייתית, דלקת כלייתית, הרחבת אגן הכליה, עליה בקריאטנין, ירידה בסינון הסינון הגלומרולרי (eGFR) וכולי.. במצבים האלו יש לקבל הנחיות תזונתיות מתאימות, שכוללות מעקב קפדני אחר רמת החלבון, ספיגה של מינרלים, אלקטרוליטים, והעומס הכלייתי.
הכליות הן איבר חשוב ומרכזי ברפואה הסינית, שמהווה את הבסיס החומרי והאנרגטי של הגוף. בכליות מאוחסנים החומרים הבסיסיים ביותר בגוף שהם הג'ינג (Jing), ה-Yin וה- Yangהראשוניים, וה-Qi (צ'י) הראשוני:
• הג'ינג (Jing) – התמצית של הגוף, החומר בסיסי ביותר בגוף, שקשור באופן ישיר לתהליכי הפוריות וההתפתחות של האדם. מהג'ינג מיוצרים תאי הזרע והביציות, והוא משפיע על תפקוד השחלות, ההתפתחות, ההתבגרות והזקנה.
• ה-Yin וה-Yang הראשוניים של הגוף הם המים והאש הבסיסיים, שמהם נובעים כל תהליכי הגוף וכל שאר החומרים של הגוף, ובכלל זה האיברים, השלד והשרירים.
• ה-Qi (צ'י) הראשוני הינו האנרגיה הראשונית שמשתתפת בכל תהליכי החיים, ה"ניצוץ" שמפעיל את כל שאר הפעולות.
לכליות תפקידים רבים, ובהם:
• אחראיות על תהליכי הפוריות והרבייה: על השחלות, האשכים, תאי הזרע, הביציות, והתהליכים ההורמונאליים שקשורים בהם.
• אחראיות על ההתפתחות השיכלית והמוטורית של התינוק והילד, ההתפתחות המינית וההתבגרות של בני העשרה, ושמירה על האדם בבגרותו.
• שולטות על משק המינרלים בגוף, ובכלל זה על בניית העצם ושימורה.
• אחראיות על משק הנוזלים בגוף, על יצירת השתן והפרשתו.
• משתתפות בתהליך הנשימה, ו"מושכות" את האוויר כלפי מטה.
הגורמים לפגיעה בכליות:
הכליות נפגעות בעיקר מפעילות יתר ומהתשה. תקופות ארוכות של מתח ופעילות יתר, חוסר שינה וחוסר הזנה, פעילות מינית מוגזמת ומחלה מתמשכת הם הגורמים העיקריים להחלשת הכליות.
בחולשה של הכליות נראה את התופעות הבאות:
• בעיות פוריות: ספירת זרע נמוכה, איכות ביציות נמוכה, תת פעילות של השחלות, תגובה ירודה של השחלות לטיפול הורמונאלי, הופעה מוקדמת של סימני גיל המעבר (מנפאוזה).
• עייפות וחולשה כללית: חולשת שרירים, עייפות כרונית, תסמונת העייפות הכרונית (CFS), מערכת חיסונית חלשה, תת פעילות או פעילות יתר של בלוטת התריס (היפותירואיד או היפרתירואיד), קוצר נשימה ואסטמה (בעיקר עם קושי להכניס את האוויר).
• בעיות בשלד: כאבי גב כרוניים, כאבי ברכיים, דלדול במסת עצם (אוסטיאופורוזיס), בעיות בבלוטת יתרת המגן (פאראתירואיד).
• הזדקנות מוקדמת, ירידה בשמיעה, טיניטוס, ירידה כללית בחיוניות ובתפקוד החושים.
• בעיות בשתן: שתן רב, בריחת שתן, טפטוף במתן שתן, קימה מרובה לשתן בלילה, דלקות בשלפוחית שתן, אצירת שתן.
דגשים תזונתיים לחיזוק הכליות:
הבסיס של עקרונות התזונה היא "תזונה מחזקת Qi (צ'י) ומערכת עיכול". דגשים נוספים:
• אכילה של חלבון, ובעיקר חלבון מהצומח– צריכה מרובה של קטניות שהן המקור הטוב ביותר לחלבון מהצומח. מומלצות במיוחד: שעועית שחורה ולבנה, אזוקי, מאש, סויה, עדשים מכל הסוגים ובעיקר שחורים.
מעניין לציין שעל פי תורת החותמות הצורה האופיינית של השעועית זהה לצורה של הכליה, מה שמרמז על הקשר ביניהן ועל היכולת של השעועית לחזק את הכליות.
עוד על תורת החותמות ניתן לקרוא ב "אנרגטיקה של המזונות"
• אכילה של שורשים ופקעות– בטטה, סלק, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, תפוחי אדמה, ארטישוק ירושלמי, צנון, צנונית, קולורבי.
• מאכלים נוספים: פטריות לבנות, פטריות שיטאקי, נבטים, ערמוני מים, ספירולינה, שעועית ירוקה, לוביה, טופו, אורז מלא, אורז בר, אוכמניות, חמוציות, טחינה, חלבה, זיתים (בעיקר שחורים).
• אגוזים וזרעים: אגוזי מלך, זרעי שומשום, שומשום שחור, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה.
• חלבון מהחי: בשר הודו, מח (ציר) עצם, ביצה, יוגורט (ביו).
• צריכה של מאכלים מהים – דגי ים, אצות (היג'יקי, וואקמה, נורי), סרדינים.
כאשר קיים מצב של חום (כתוצאה מחוסר Yin) חשוב להימנע ממזונות בעלי אנרגיה חמה: בשר אדום, נקניקים, מזון מעובד ותעשייתי, קפה, אלכוהול, אוכל חריף, מטוגן, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטומוט, ממתיקים מלאכותיים, סוכרים ומתוק.
כאשר קיים מצב של קור (חוסר Yang) יש להימנע מריבוי צריכה של מאכלים קרים, כמו מוצרי חלב, ירקות חיים, גלידות, פירות קיץ, אוכל קר מהמקרר, ולהעדיף מזונות מבושלים, אפויים, וחמים בטמפרטורה.
צריכת הסויה והטופו היו במרכז תשומת הלב של העיתונות הכתובה בארץ, עקב אזהרה שהתפרסמה על כמות הסויה שניתן לצרוך ביום. הסויה והמוצרים המיוצרים ממנה (טופו, מיסו, חלב סויה, גבינות ומעדנים על בסיס סויה) מכילים פיטואסרוגנים, שהינם חומרים צמחיים הדומים במבנה שלהם להורמון הנשי אסטרוגן, ומחקים במידה מסוימת את פעולתם הכימית. מבחינה סינית סויה ומוצריה מחזקת Yin ומלחלחת. היא בעלת אנרגיה קרירה.
כך שמבחינה סינית הסויה מתאימה לאנשים הסובלים ממצב של חום, כמו למשל נשים בגיל המעבר, שם הסויה הוכחה כמפחיתה את התסמינים של גיל המעבר כמו גלי החום, ההזעות, היובש ובעיות השינה. הסויה, אם זאת, אינה מומלצת לגבר בגיל המעבר למשל, שסובל מבעיות של אי אונות, תחושות קור ועייפות.
כדאי לזכור שסויה ומוצריה נמצאים בשימוש נרחב מאוד בסין וביפן, ומחליפים את צריכת החלב של המערב. רמות דלדול העצם במזרח נמוכות באופן משמעותי מאשר במערב, והצריכה הרבה של סויה לא גורמת שם להתפתחות מוקדמת, כפי שהמזון המהיר והתעשייתי גורמים במערב.
לגבי ילדים, יש לצרוך מוצרי סויה במידה, היות והפיטוהורמונים עלולים להקדים את ההתפתחות המינית של הילד, או לשנות את המערך ההורמונאלי של המתבגר או המתבגרת.
תגובות | הוסף תגובה |
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.